ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Οι διαδικασίες χορήγησης αδειών διαμονής στην Ελλάδα, τυγχάνουν πολύπλοκες και δαιδαλώδεις με αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, υπήκοοι τρίτων χωρών, να εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητα, μη δυνάμενοι να εξεύρουν κάποια λύση στη νομιμοποίηση της διαμονής τους στη χώρα. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η μεσολάβηση ενός έμπειρου δικηγόρου αλλοδαπών, δηλαδή ενός δικηγόρου που εξειδικεύεται στο δίκαιο αλλοδαπών, προκειμένου να διευθετήσει τα νομικά και διαδικαστικά ζητήματα, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα χορήγησης ή ανανέωσης της αιτούμενης άδειας διαμονής.

Το δικηγορικό μας γραφείο, δια των έμπειρων δικηγόρων που εντάσσονται στο δυναμικό του, παρέχει υψηλού επιπέδου νομικές υπηρεσίες σε ζητήματα του δικαίου αλλοδαπών και μετανάστευσης. Δια των εξειδικευμένων συνεργατών μας, αναλαμβάνουμε την έκδοση και ανανέωση παντός είδους αδειών διαμονής (άδεις διαμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, οικογενειακή επανένωση, εξαρτημένη εργασία, golden visa, επί μακρόν διαμονή κ.οκ.), καθώς επίσης και τις διαδικασίες για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, αλλά και την αίτηση για χορήγηση ασύλου ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας.

Με υπευθυνότητα και προσήλωση στην εκάστοτε υπόθεση, οι δικηγόροι του γραφείου μας παρέχουν διαρκή συνδρομή και υποστήριξη από το πρώτο στάδιο, της προετοιμασίας του φακέλου και της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, μέχρι και την οριστική έκδοση και λήψη της αιτούμενης άδειας διαμονής.

Συναφώς, στις περιπτώσεις σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης,  αναλαμβάνουμε τις διαδικασίες κατάθεσης αντιρρήσεων, προκειμένου να αρθεί η επιβληθείσα κράτηση, και εν συνεχεία να ανασταλεί η απόφαση απέλασης.

Στο δικηγορικό μας γραφείο, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας τη βέλτιστη δυνατή λύση για το καθεστώς μιας νόμιμης διαμονής στη χώρα. Σκοπός μας είναι η άμεση προαγωγή του αιτήματος του αιτούντος την άδεια διαμονής, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και αποτελεσματική  πρόοδο της διαδικασίας μέχρι το τέλος. Για το λόγο αυτό, ελέγχουμε διαρκώς τη διαδικασία, από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι και την έκδοση και χορήγησης της άδειας διαμονής.

Δίκαιο Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η  ύπαρξη κανόνων που ρυθμίζουν τη διαμονή και την παρουσία ατόμων διαφορετικής ιθαγένειας, εντός της επικράτειας του. Οι εν λόγω κανόνες διαμορφώνουν το δίκαιο αλλοδαπών. Σαφέστερα το δίκαιο αλλοδαπών ρυθμίζει τη νομική κατάσταση των αλλοδαπών που διαμένουν ή ευρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στην επικράτεια μιας άλλης χώρας (χώρα υποδοχής) από εκείνη την ιθαγένεια της οποίας κατέχουν (χώρα καταγωγής).Η εν λόγω νομοθεσία βρίσκει αντίκρισμα σε διατάξεις του Συντάγματος, του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας.

Όροι που απαντώνται συνηθέστατα στον εξής κλάδο δικαίου και διαμορφώνουν την σύνδεση του ατόμου με ένα κράτος είναι οι εξής:

  1. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Νομικός δεσμός που συνδέει το άτομο με την πολιτεία, στο λαό της οποίας ανήκει. Αποκτάται από τη γέννηση του ατόμου. Η ύπαρξη της διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση τόσο των αστικών όσο και των πολιτικών δικαιωμάτων του ατόμου. Αποτελεί  το σύνδεσμο εκείνο που ωθεί το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο στην υπαγωγή του ορθού κανόνα.
  2. ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Η έννοια της έχει καθαρά ηθικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια με τον όρο εθνικότητα δηλώνουμε σε ποιο έθνος ανήκουμε. Αποτυπώνεται με αυτό τον όρο η σχέση ενός ατόμου με τον πολιτισμό και τις ηθικές αξίες ή τα έθιμα του τόπου απ' όπου προέρχεται. Αποκτάται και αυτή  με τη γέννηση του ατόμου. Ως «έθνος» νοείται το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται με κοινή συνήθως καταγωγή, κοινές παραδόσεις, κοινή ιστορία, κοινή τις περισσότερες φορές γλώσσα και θρησκεία και, πάνω από όλα κυρίως «κοινή εθνική συνείδηση». Ειδοποιό διαφορά των δύο ως άνω αποτελεί το γεγονός πως τουλάχιστον στη σημερινή εποχή,  η ιθαγένεια ταυτίζεται με το κράτος που την απονέμει στον πολίτη του και δεν ταυτίζεται με την εθνικότητα (έννοια ευρύτερη), που μπορεί ο συγκεκριμένος πολίτης να έχει λόγω καταγωγής.
  3. ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Το πρόσωπο που εγκαταλείπει την πατρίδα του (ήτοι την χώρα καταγωγής του) ή την χώρα συνήθους διαμονής του με σκοπό να εγκατασταθεί σε μια άλλη ξένη χώρα (ως επί των πλείστων για λόγους βιοποριστικούς).
  4. ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ: Το πρόσωπο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του συνεπεία δικαιολογημένου φόβου προερχόμενου από το καθεστώς διώξεων, την κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων , τις απειλές για την ζωή είτε τη σωματική του ακεραιότητα, τις εμφύλιες συρράξεις που επικρατούν στη χώρα του (Σύμβαση Γενεύης 1951 & Πρωτόκολλο Ν.Υόρκης 1967).

 
 Κατηγορίες Αδειών Διαμονής (ενδεικτικά)

  1. Άδεια διαμονής για σπουδές, εθελοντική υπηρεσία & επιστημονική έρευνα (κατά τις οδηγίες 2004/114 ΕΚ & 2005/71/ΕΚ)
    1. Σπουδαστές
    2. Εθελοντές
    3. Επαγγελματική κατάρτιση
  2. Άδεια διαμονής για απασχόληση και επαγγελματική δραστηριότητα
    1. Εργασία
    2. Εξαρτημένη εργασία
    3. Εποχική εργασία
    4. Προσωρινή απασχόληση
  3. Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς, εξαιρετικούς και άλλους λόγους
    1. Ανθρωπιστικοί λόγοι
    2. Εξαιρετικοί λόγοι
    3. Λόγοι δημοσίου συμφέροντος
  4. Προσωρινή διαμονή
    1. Εποχική εργασία
    2. Αλιεργάτες
    3. Μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων
    4. Πολίτες τρίτων χωρών που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε κράτος − μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με σκοπό την παροχή υπηρεσίας.
    5. Πολίτες τρίτων χωρών που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα με σκοπό την παροχή υπηρεσίας.
    6. Αρχηγοί οργανωμένων ομάδων τουρισμού
    7. Πολίτες τρίτων χωρών φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης.
  5. Άδεια διαμονής για θύματα εμπορίας ανθρώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών
  6. Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση
    1. Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας
    2. Μέλη οικογένειας Έλληνα ή ομογενούς
    3. Αυτοτελής άδεια διαμονής μέλους οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας ή ομογενούς
    4. Προσωποπαγές δικαίωμα διαμονής μελών οικογένειας Έλληνα
  7. Άδεια διαμονής μακράς διάρκειας
    1. Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος
    2. Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς
    3. Άδεια δεκαετούς διάρκειας

Το γραφείο μας, δια των έμπειρων και εξειδικευμένων συνεργατών του, αναλαμβάνει υπεύθυνα την εκπροσώπηση σας για τη λήψη παντός είδους άδειας διαμονής, αναλαμβάνοντας την άμεση συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών με τη δέουσα επιμέλεια, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο καθοδήγησης από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687