Η έννοια της απειλής στον Ποινικό Κώδικα περιγράφεται επακριβώς στο νέο υπ’αριθμόν 333 άρθρο αυτού. Πιο συγκεκριμένα: «1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του. 2. Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, αν η πράξη της παρ. 1 τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.»

Η εν λόγω διάταξη, έρχεται να προστατεύσει την προσωπική ελευθερία, ως ελευθερία κίνησης και ως ελευθερία δράσης του ατόμου, οι οποίες θίγονται συχνά όταν κάποιος εκτοξεύει σε βάρος τους απειλές ή το καταδιώκει επίμονα είτε το παρακολουθεί. Κατά μια άλλη άποψη η διάταξη προστατεύει το αίσθημα ασφάλειας δικαίου του προσώπου και ιδίως την εμπιστοσύνη του προσώπου στη διατήρηση αυτού του αισθήματος.

Ως πομπός- ενεργητικό υποκείμενο του εγκλήματος δύναται να είναι ο οποιοσδήποτε δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κοινό έγκλημα. Δέκτης και παθητικό υποκείμενο του εγκλήματος από την άλλη καθίσταται εξίσου οποιοσδήποτε.

Τα μέσα τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απειλής είναι:

  1. Πρόσκληση τρόμου ή ανησυχίας στο θύμα
  2. Απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης είτε παραλείψεως
  3. Επίμονη καταδίωξη του θύματος.

Η πρόκληση τρόμου είτε ανησυχίας συντρέχει όταν το άτομο περιέρχεται σε κατάσταση τρόμου είτε ανησυχίας με την απειλή ασκήσεως βίας ή τελέσεως άλλης παράνομης πράξης ή απειλής εναντίον του. Αδιάφορο καθίσταται εάν η απειλή είναι ικανή να δημιουργήσει φόβο ή όχι.

Η απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης. Εν προκειμένω απαιτείται όχι η άσκηση βίας αλλά η απειλή ασκήσεως βίας ή τελέσεως άλλης παράνομης πράξης ή παραλείψεως. Η απειλή μπορεί να πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως για παράδειγμα προφορικώς, εγγράφως, ρητώς ή σιωπηρώς, με νεύματα ή άλλες απειλητικές κινήσεις.

Δεν στοιχειοθετείτε το αδίκημα της απειλής, όταν ο φερόμενος ως δράστης εξαγγέλλει στο φερόμενο θύμα την επικείμενη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του (π.χ. ότι θα προβεί σε μήνυση εάν το θύμα δεν πράξει κατά τα λεγόμενα του δράστη), καθότι το επικείμενο – εξαγγελλόμενο «κακό» θα πρέπει να είναι μια πράξη παράνομη.

Επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση του θύματος. Το συγκεκριμένο μέσω τελέσεως περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη, επίμονη παρακολούθηση του θύματος (stalking) ή / και του cyber Stalking (με χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (instagrma, messenger, viber κ.λπ), αν και το θύμα εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθετη βούληση του για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.   Η νέα αυτή μορφή τέλεσης του αδικήματος της απειλής, παρότι δεν ενέχει τα παραδοσιακά στοιχεία της εν στενή εννοία απειλής, θεωρείται πως ασκεί έμμεση ψυχολογική βία στο θύμα και για το λόγο αυτό, τυποποιείται ήδη ρητά ως αξιόποινη πράξη απειλής.

Βασικός γνώμονας των ανωτέρω είναι ότι η χρήση των συγκεκριμένων μέσων πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τρόμου είτε ανησυχίας στο θύμα. Ο τρόμος αναφέρεται στον υπέρμετρο και ξαφνικό φόβο και η ανησυχία στην ψυχική ταραχή και αγωνία. Η απειλή στην εν λόγω διάταξη χρησιμοποιείται ως αυτοσκοπός είτε ως μέσο τρομοκράτησης δίχως να ενδιαφέρει η κάμψη της αντίστασης.

Η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος, απαιτεί την ύπαρξη δόλου συμπεριλαμβανομένου και αρκούντος  ακόμη και του ενδεχόμενου, ο οποίος συνίσταται στη γνώση του δράστη πως η απειλούμενη ενέργεια συνιστά βία ή άλλη παράνομη πράξη ή ενέργεια καθώς επίσης και τη θέληση του δράστη να προκαλέσει τον τρόμο είτε την ανησυχία σε κάθε έκφανση αυτής.

Η διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος, τυποποιείται στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα, η οποία σκοπό έχει να προστατεύσει ιδίως την ανηλικότητα και την ευάλωτη θέση του θύματος. Η απειλούμενη ποινή τοιουτρόπως επαυξάνεται όταν η πράξη στρέφεται εναντίον ανηλίκων ή προσώπων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και βρίσκονται υπό την επιμέλεια είτε την προστασία του δράστη, συνοικούν  με αυτόν ή έχουν σχέση εργασίας ή υπηρεσία. Στην εν λόγω λοιπόν διακεκριμένη περίπτωση η απειλούμενη ποινή συνίσταται σε φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Για την ποινική δίωξη των αδικημάτων της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση (μήνυση) από το θύμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών από την τέλεση της πράξης.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687