Το ποινικό αδίκημα της αρπαγής ανηλίκων, τυποποιείται στη διάταξη του άρθρου 324 του Ποινικού Κώδικα κατά την οποία:

  1. "Όποιος αφαιρεί ανήλικο από τους γονείς, τους επιτρόπους ή από οποιονδήποτε δικαιούται να μεριμνήσει για το πρόσωπό του ή όποιος υποστηρίζει την εκούσια διαφυγή του ανηλίκου από την εξουσία των παραπάνω προσώπων τιμωρείται με φυλάκιση. Αν ο ανήλικος από τη στέρηση της επιμέλειας διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο ζωής ή βαριάς βλάβης της υγείας του, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους."
  2. "Αν ο ανήλικος δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη, εκτός εάν η πράξη τελέστηκε από ανιόντα, οπότε εφαρμόζεται η προηγούμενη παράγραφος. Σε κάθε περίπτωση, αν ο υπαίτιος τέλεσε την πράξη από κερδοσκοπία ή με σκοπό να μεταχειριστεί τον ανήλικο σε ανήθικες ασχολίες ή να επιταχύνει τη μεταβολή της οικογενειακής τάξης του ανηλίκου επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη."
  3. "Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγουμένων παραγράφων είχε σκοπό να εισπράξει λύτρα ή να εξαναγκάσει άλλον σε πράξη ή παράλειψη, επιβάλλεται κάθειρξη. Στην περίπτωση που ο δράστης με τη θέλησή του και προτού εκπληρωθεί οποιοσδήποτε όρος ή αξίωσή του απελευθέρωσε και απέδωσε υγιή και σώο τον ανήλικο επιβάλλεται φυλάκιση».

Η εν λόγω διάταξη καθιστά σαφές πως η ανηλικότητα χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, την οποία ο νόμος επιδιώκει να διαφυλάξει με κάθε δυνατό μέσο απειλώντας, σε περίπτωση προσβολής της με ιδιαίτερα υψηλές ποινές. Τοιουτοτρόπως τυποποιείται μια  διαβάθμιση ποινών, η οποία τυγχάνει ανάλογη προς το είδος και την έκταση της προσβολής. Ειδικότερα, στην παρούσα διάταξη, τυποποιούνται τέσσερις περιπτώσεις πλημμελημάτων και τρεις περιπτώσεις κακουργημάτων.

Έτσι, πλημμέλημα συνιστά η αφαίρεση του ανηλίκου από οποιονδήποτε έχει αναλάβει τη μέριμνά του και εν συνεχεία η απομάκρυνσή του ανηλίκου από τον τόπο όπου αυτός κατοικεί. Είναι ποινικά αδιάφορη η προηγούμενη συγκατάθεση του ανηλίκου. Συναφώς, τρόπος τέλεσης του αδικήματος είναι και η υποστήριξη προς τον ανήλικο για την αποφασισμένη από τον ίδιο διαφυγή του. Στην περίπτωση αυτή, η απειλούμενη ποινή είναι από 10 ημέρες έως 5 έτη. Διακεκριμένη περίπτωση τέλεσης της εν λόγω πράξης, συνιστά η περίπτωση όπου ο ανήλικος, από την παραπάνω πράξη διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο ζωής ή βαριάς βλάβης της υγείας του, οπότε η απειλούμενη ποινή είναι από 1 έως 5 έτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν αρκεί απλός κίνδυνος της υγείας, αλλά απαιτείται σοβαρός κίνδυνος βλάβης της υγείας ή κίνδυνος ζωής. Οι περιπτώσεις αυτές συνιστούν τις πρώτες δύο πλημμεληματικές μορφές του αδικήματος.

Το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκων, λαμβάνει κακουργηματική μορφή, όταν ο ανήλικος δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, οπότε η απειλούμενη ποινή είναι από 5 έως 10 έτη, εκτός αν η πράξη τελέστηκε από κάποιο από τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη μέριμνα του ανηλίκου, οπότε στην περίπτωση αυτή, η πράξη τυγχάνει πλημμεληματική. Μορφή κακουργήματος, λαμβάνει και η περίπτωση όπου η πράξη τελέστηκε από κερδοσκοπία ή με σκοπό μεταχείρισης του ανηλίκου σε ανήθικες ασχολίες ή με σκοπό τη μεταβολή της οικογενειακής του τάξης.

Διακεκριμένη μορφή κακουργήματος, είναι η περίπτωση όπου με την αρπαγή του ανηλίκου ο δράστης σκοπό είχε να εισπράξει λύτρα (απαγωγή), ή να εξαναγκάσει άλλων σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή, οπότε η απειλούμενη ποινή είναι από 5 έως 20 έτη. Ωστόσο, στην περίπτωση όπου ο δράστης οικειοθελώς και προτού λάβει οποιοδήποτε αντάλλαγμα απελευθερώσει τον ανήλικο, η πράξη λαμβάνει μορφή κακουργήματος με απειλούμενη ποινή από 10 ημέρες έως 5 έτη.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως με την αρπαγή, θα πρέπει να υφίσταται κάποιο στοιχείο μονιμότητας και δεν αρκεί η παροδικότητα ή η ολιγόλεπτη απομάκρυνση του ανηλίκου, ή η απομάκρυνση του για άλλο λόγο και όχι με σκοπό τη στέρηση του από την οικογένεια του. Θα πρέπει αυτή η απομάκρυνση να επηρεάζει την άσκηση της επιμέλειάς του προσώπου του ανηλίκου.

Ιδιαίτερη προβληματική, η οποία ενφαίνεται εντατικά στο οικογενειακό δίκαιο, αποτελεί και η απομάκρυνση του τέκνου από τον μη έχοντα την επιμέλεια γονέα, έναντι του γονέα που διαθέτει την επιμέλεια. Για το λόγο αυτό, σε μια πρώτη προσέγγιση δράστης του εγκλήματος, μπορεί να είναι και ο έτερος γονέας που δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου, καθώς το έγκλημα είναι κοινό (μπορεί να τελεστεί από οποιονδήποτε).

Ωστόσο, από τον συνδυασμό των ποινικών διατάξεων και των ειδικότερων διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, προκύπτει πως σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης όπου δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση σχετική με την επιμέλεια του ανηλίκου, η τυχόν αφαίρεση του τέκνου από τον άλλο γονέα, δεν δύναται να πληροί τους αναγκαίους όρους της αντικειμενικής υπόστασης της αρπαγής, καθότι τούτη η πράξη (της απομάκρυνσης του ανηλίκου) τυγχάνει πράξη επιμέλειας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει λόγος για αρπαγή ανηλίκου, αλλά, ενδεχομένως, για το αδίκημα της αυτοδικίας, συντρεχόντων των οικείων όρων τη εν λόγω διάταξης.

Για τη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης του δράστη της αρπαγής ανηλίκου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί δόλος οποιουδήποτε βαθμού, αρκούντος ακόμη και του ενδεχόμενου, ο οποίος όμως στοιχειοθετείται στη γνώση της ανηλικότητας και ότι αυτός τελεί υπό τη γονική μέριμνα, είτε  επιμέλεια. Έτσι, τυχόν άγνοια του δράστη για την ηλικία του ανηλίκου, συνιστά πραγματική πλάνη, η οποία εφόσον γίνει δεκτή, αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687