Το αδίκημα της παράλειψης προσφοράς βοήθειας (ή παλαιότερα παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνοι ζωής) τυποποιείται στην υπ’αριθμόν 307 διάταξη του Ποινικού Κώδικα. Ειδικότερα κατά την ανωτέρω διάταξη «Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Ως έγκλημα με προστατευόμενο  αγαθό την ανθρώπινη ζωή αποτελεί έγκλημα υψίστης απαξίας. Η αντικειμενική υπόσταση αυτού καταφάσκεται όταν μιλούμε για κίνδυνο συγκεκριμένο και πραγματωμένο, έχοντας πραγματωθεί οι όροι στην αιτιώδη προς τη βλάβη διαδρομή, ώστε η βλάβη να δύναται να αποτραπεί μόνον εάν ανακοπεί η εξέλιξη του κινδύνου. Επισημαίνεται ακόλουθα προς πρέπει να αφορά κίνδυνο (βλάβη) της ζωής αποκλειστικά και όχι κίνδυνο της υγείας. Ο κίνδυνος αυτός (βλάβη) μπορεί να επέλθει  από τρίτο πρόσωπο, όσο και από τυχαίο γεγονός. Ακόλουθα πρέπει να διαπιστωθούν όλοι οι όροι της παράλειψης διάσωσης. Ειδικότερα να υπήρχε αντικειμενική δυνατότητα παρέμβασης του υπαιτίου. Η βοήθεια δε οφείλει να είναι ενδεδειγμένη και δυνατή. Σε κάθε περίπτωση εάν ο υπόχρεος επιλέξει τρόπο δράσης αλυσιτελή, τότε παραλείπει να σώσει το θύμα από κίνδυνο ζωής. Το αν θα τιμωρηθεί τελικώς ή όχι εξαρτάται σαφώς και από το κατά πόσο συντρέχει και ο απαιτούμενος δόλος της παράλειψης λύτρωσης από τον κίνδυνο. Πάντοτε δε, λαμβάνεται υπόψη πως η υποχρέωση σωτηρίας δεν εξαρτάται από το εάν το θύμα ζήτησε βοήθεια είτε όχι.

Βασικό στοιχείο της πληρώσεως της αντικειμενικής υπόστασης ακόλουθα, αποτελεί και η ανυπαρξία κινδύνου για τη ζωή είτε την υγεία εκείνου που παραλείπει να προσφέρει βοήθεια. Αν η παροχή της βοήθειας συνεπάγεται κίνδυνο ζωής για εκείνον που κινδυνεύει, τότε ο υπόχρεος απαλλάσσεται απολύτως από την υποχρέωση λύτρωσης.

Σχετικά με την υποκειμενική υπόσταση του ανωτέρω αδικήματος απαιτείται δόλος κάθε μορφής για όλα τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης. Ο δόλος του υπαιτίου περιλαμβάνει τη γνώση ότι κινδυνεύει η ζωή ενός άλλου ανθρώπου, τη γνώση δυνατότητας σωτηρίας του άνευ προσωπικής διακινδύνευσης. Ακόμη και  εάν ο δράστης πιστεύει πως το θύμα θα σωθεί είτε από τρίτο είτε από μόνο του, έχει την απαιτούμενη υπαιτιότητα.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687