Δικηγόρος για Ποινική Διαμεσολάβηση

Η ποινική διαμεσολάβηση αποτελεί μια καινοτομία του ποινικού δικαίου και έκφανση της αποκαταστατικής-συμφιλιωτικής δικαιοσύνης. Παρέχει τη δυνατότητα της επαφής δράστη και θύματος, προκειμένου εάν το επιθυμούν να επιλέξουν μια εξωδικαστική επίλυση των  διαφορών τους. Στην Ελλάδα, η ποινική διαμεσολάβηση εισήχθη μέσω του Νόμου 3500/2006, τον οποίο τροποποίησε ο Νόμος 4531/2018. Μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης μπορούν να επιλυθούν ποικίλες διαφορές με εκτενέστερη εφαρμογή στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Για την έναρξη της διαδικασίας, απαιτείται να υποβληθεί σχετική αίτηση, όπου ο αρμόδιος εισαγγελέας κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης (ή εάν πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία ζητείται σχετική αναβολή για την υπαγωγή σε διαμεσολάβηση) διερευνά εάν πράγματι  υπάρχει δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης πριν να ασκηθεί ποινική δίωξη, με τις προβλεπόμενες στον  κώδικα ποινικής δικονομίας διατάξεις. Πλέον με τις νέες τροποποιήσεις παρέχεται η δυνατότητα και στους ανακριτικούς υπαλλήλους, εφόσον επιλαμβάνονται στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης να χορηγούν τη δυνατότητας περιέλευσης σε καθεστώς ποινικής διαμεσολάβησης. Αυτό επι της ουσίας σημαίνει ότι ο αστυνομικός που διεξάγει αυτεπάγγελτη προανάκριση θα μπορεί να ρωτά τα εμπλεκόμενα μέρη εάν επιθυμούν να επιλύσουν τη διαφορά τους μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης. Ενώ αρμόδιος για την έκδοση της διάταξης καθίσταται πάντα ο εισαγγελέας πρωτοδικών.

Για την επιτυχή έκβαση ωστόσο μιας τέτοιας διαδικασίας απαιτείται παροχή «ΛΟΓΟΥ ΤΙΜΗΣ» από το δράστη δηλαδή υπόσχεση πως δε θα επαναλάβει πάλι τις ίδιες πράξειςΕπιπλέον, θα πρέπει σωρευτικά, ο δράστης να αποκαταστήσει τις συνέπειες της πράξης του με την εύλογη ικανοποίηση του παθόντος. Το «εύλογον» της ικανοποίησης επαφίεται αποκλειστικά στη βούληση των μερών. Ο εισαγγελέας δεν  δύναται να παρέμβει διατυπώνοντας την άποψη του περί του εάν η αποκατάσταση είναι πράγματι εύλογη είτε όχι. Επιπλέον, ο δράστης θα πρέπει να παρακολουθήσει σχετικό θεραπευτικό πρόγραμμα για τη διάγνωση και αποκατάσταση των αιτίων που τον οδήγησαν στην εν λόγω συμπεριφορά και να προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια αποκατάστασης ή μεταμέλειας προς το θύμα. Αποτελεί μια σύγχρονη διαδικασία, όπου σκοπός του θεσμού αυτού είναι ο συμβιβασμός των μερών αλλά και η ικανοποίηση  του παθόντος μέσω μιας θεραπευτικής –συμβουλευτικής προσέγγισης του δράστη. Η παρούσα διαδικασία, αντιμάχεται την εκδικητική απόδοση δικαιοσύνης.

Για την προσέγγιση και επίτευξη της διαδικασίας  ποινικής διαμεσολάβησης απαιτείται ένας ιδιαίτερος χειρισμός από τον δικηγόρο τον οποίο θα επιλέξει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, και την επίτευξη μιας αποκαταστατικής δικαιοσύνης με τη μορφή της ποινικής διαμεσολάβησης.   Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687