Δικηγόρος Ποινικολόγος ΑθήναΤο έγκλημα της έκθεσης κατά τον Ποινικό Κώδικα.Η έκθεση συνιστά αδίκημα του ποινικού δικαίου, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ  ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και τυποποιείται στο άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα.

Στην ανωτέρω διάταξη τυποποιούνται οι πλημμεληματικές και κακουργηματικές μορφές του εγκλήματος της έκθεσης όπου συγκεκριμένα:

  1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
  2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

Για τη στοιχειοθέτηση του εν λόγω εγκλήματος (το οποίο είναι έγκλημα συγκεκριμένης διακινδυνεύσεως), η αντικειμενική υπόσταση έχει διττή ερμηνεία. Τελείται  ακολούθως με δύο τρόπους και ειδικότερα, είτε με την έκθεση άλλου έτσι ώστε να καταστεί αβοήθητος [έκθεση εν στενή έννοια], είτε με την άφεση αβοήθητου του προσώπου που βρίσκεται υπό την προστασία του δράστη. Ευκρινέστερα με τον όρο καθιστά αβοήθητο εννοείται η υποβολή κάποιου σε καθεστώς “ενδεχόμενου” κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του παθόντος ή η επίταση  του επισυμβάντος κινδύνου.

Πρώτος τρόπος τελέσεως του εγκλήματος της εκθέσεως, υπάρχει όταν με μια θετική ενέργεια του δράστη, το θύμα μεταφέρεται από μία σχετικώς ασφαλή θέση σε μία άλλη ανασφαλή και έτσι εκτίθεται σε κίνδυνο ή ζωή ή η υγεία του (έκθεση εν στενή εννοία). Το έγκλημα της εκθέσεως μπορεί ωστόσο να τελεσθεί  και με παράλειψη αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε ενέργεια για την αποτροπή του αποτελέσματος.

Ο δεύτερος τρόπος πραγμάτωσης του εγκλήματος, συνίσταται σε έγκλημα γνήσιας παραλείψεως, όταν δηλαδή ο δράστης αφήνει αβοήθητο το θύμα. Δηλαδή δεν παύει ή δεν εξουδετερώνει τον κίνδυνο που ήδη απειλεί τη ζωή ή την υγεία του προσώπου που έχει υπό την προστασία του ή έχει την υποχρέωση διατροφής ή περίθαλψης ή μεταφοράς του. Για την πραγμάτωση του δεύτερου αυτού τρόπου τελέσεως του εγκλήματος της εκθέσεως δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί, με την έννοια του τοπικού χωρισμού, αλλά αρκεί να αφεθεί τούτο αβοήθητο.

Για την πλήρωση της νομοτυπικής μορφής του αδικήματος της έκθεσης, δεν αρκεί η αναμενόμενη βοήθεια τρίτων και δεν ενδιαφέρει εάν η κατάσταση αυτή στην οποία περιήλθε το πρόσωπο ανέκυψε ένεκα υπαιτιότητας του δράστη ή όχι.Τέλος, θα πρέπει να σημειώνεται και να αποδεικνύεται πάντοτε ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πράξης του δράστη και του αποτελέσματος, προκειμένου να γίνει λόγος για έγκλημα εκθέσεως.

 

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή διαχείριση ποινικών υποθέσεων έκθεσης κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα υποθέσεις έκθεσης. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για το αδίκημα της έκθεσης, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687