ΑΠΕΙΘΕΙΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ

Το ποινικό αδίκημα της απείθειας προβλέπεται ειδικώς στο υπ’αριθμόν 169 άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο με την τυποποίηση του συντείνει στην προστασία της κρατικής εξουσίας.

Ειδικότερα, κατά το άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα: «με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13, παρ. α’, χωρίς αντίσταση, την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια»

Προϋποθέσεις θεμελίωσης της απείθειας τυγχάνουν οι ακόλουθες:

  1. Να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση του δράστη να παράσχει υπηρεσία ή συνδρομή ή να επιτρέψει την είσοδο σε κάποιο μέρος, για να επιχειρηθεί νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια.
  2. Νόμιμη πρόσκληση υπαλλήλου. Ο προσδιορισμός της έννοιας του υπαλλήλου καταγράφεται ρητώς στο άρθρο 13 παρ. α1 του Ποινικού Κώδικα, κατά το οποίο υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
  3. Άρνηση του προσκληθέντος χωρίς αντίσταση (διότι εάν υφίσταται το στοιχείο της αντίστασης θα πρόκειται ΚΑΙ για το αδίκημα της Βίας κατά υπαλλήλων (αντίσταση), η οποία (άρνηση) μπορεί να είναι είτε παθητική, είτε ενεργός, π.χ. με χειρονομίες.
  4. Δόλος (αρκεί και ενδεχόμενος) που πρέπει να περιλαμβάνει τη γνώση της ιδιότητας του προσώπου που απευθύνει την πρόσκληση και προς το οποίο απευθύνεται η άρνηση, καθώς και τη θέληση μη συμμόρφωσης.

Η πρόσκληση πάντα προηγείται της άρνησης του υποχρέου, ενώ παράλληλα στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη νόμου και πραγματώνεται από αρμόδιο υπάλληλο. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να καταστεί σαφές, πως ΔΕΝ συντρέχει απείθεια όταν το πρόσωπο αρνείται την είσοδο των αστυνομικών στην κατοικία του για έλεγχο αυτής, όταν ΔΕΝ παρίσταται δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός, καθότι στην περίπτωση αυτή ΔΕΝ είναι αρκετή η τυχόν ύπαρξη εντάλματος, αλλά ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η παρουσίας δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, άλλως η όποια έρευνα (και τυχόν ευρήματα) θεωρείται άκυρη.

Ως υποκείμενο τέλεσης της απείθειας δύναται να θεωρηθεί οποιοδήποτε άτομο ακόμη και ο απλός υπάλληλος, στην περίπτωση που αρνείται την τέλεση των καθηκόντων του από έτερο υπάλληλο του υπ’αριθμόν 13 άρθρου του ΠΚ, με την επιφύλαξη τυχόν κατάφασης της διάταξης του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα (παράβαση καθήκοντος).
Η εγκληματική συμπεριφορά επομένως συνίσταται στην άρνηση  σε υπάλληλο ύστερα από νόμιμη πρόσκληση του υπόχρεου, της οφειλόμενης νόμιμης υπηρεσίας του (π.χ μη στάθμευση οδηγού οχήματος για διενέργεια αστυνομικής έρευνας).
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως ανυπακοή του πολίτη σε συμμόρφωση με το νόμο γενικώς είτε σε δικαστική απόφαση ή προσωρινή διαταγή, δεν συνιστά απείθεια.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή εμπειρία και διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687