Ποινικολόγοι Αθήνα – Δικηγόρος για αποπλάνηση ανηλίκου.

Στην ενότητα αυτή του 19ου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα, τυποποιούνται οι αξιόποινες πράξεις που πλήττουν και προσβάλουν την ανηλικότητα. Με το πρώτο άρθρο της ενότητας (339 ΠΚ), διώκεται η κατά το παρελθόν επονομαζόμενη αποπλάνηση ανηλίκου. Η απειλούμενη ποινή κλιμακώνεται και αποτελεί συνάρτηση της ηλικίας του θύματος. Ειδικότερα:

«Άρθρο 339 Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιον τους.

  1. Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με τα άρθρα 342 και 351Α, ως εξής:
    1. αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα (12) έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών,
    2. αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα (12) έτη, με κάθειρξη.
  2. Οι γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) ετών δεν τιμωρούνται, εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών (3) ετών, οπότε μπορούν να επιβληθούν μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
  3. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε (15) έτη, να παρίσταται σε γενετήσια πράξη μεταξύ άλλων, χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή αν ο ανήλικος είναι μικρότερος των δεκατεσσάρων (14) ετών και με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή αν έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας του

Ως προστατευόμενο έννομο αγαθό κρίνεται η ανηλικότητα και δη η αγνότητα της παιδικής ηλικίας,  η οποία και αφορά κυρίως την πολιτεία. Το ενδιαφέρον της πολιτείας έγκειται στην προστασία των ανηλίκων από πρώιμες αφύπνισης των γενετήσιων ορμών τους, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η ψυχοσωματική ανάπτυξη τους από πράξεις που μπορούν να είναι καταλυτικές για την ελεύθερη διαμόρφωση της γενετήσιας ζωής τους.

Στην παρούσα ποινική διάταξη τυποποιούνται 3 τρόποι τέλεσης του εγκλήματος.

  1. Ο πρώτος τρόπος τέλεσης συνίσταται στην ενέργεια γενετήσιας πράξης από τον δράστη με ανήλικο άτομο κάτω των 15 ετών. Στην περίπτωση όπου το θύμα είναι νεότερο των 12 ετών, κατά του δράστη απειλείται ποινή κάθειρξης 10 – 20 ετών. Στην περίπτωση όπου το θύμα έχει συμπληρώσει τα 12 έτη και δεν έχει ξεπεράσει τα 15 έτη, κατά του δράστη απειλείται ποινή κάθειρξης μεταξύ 5 – 20 ετών.
  2. Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος τέλεσης του εγκλήματος, αναφέρεται στην παραπλάνηση του ανηλίκου, προκειμένου (α) ο δράστης να τελέσει γενετήσια πράξη μαζί με τον ανήλικο ή ο ανήλικος να τελέσει γενετήσια πράξη με άλλο πρόσωπο ή και να αποδεχτεί σε βάρος του γενετήσια πράξη ή (β) προκειμένου να τελεστεί μεταξύ άλλων γενετήσια πράξη ενώπιον του ανηλίκου. Ως παραπλάνηση νοείται τόσο η απατηλή συμπεριφορά του δράστη, ο οποίος αποκρύπτει τον γενετήσιο χαρακτήρα της πράξης, όσο και η εν γένει επίδραση του δράστη με πειθώ, υποσχέσεις, δώρα κ.λπ. Ωστόσο, εάν ο ανήλικος είχε ήδη αποφασίσει να διαπράξει την ασέλγεια, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραπλάνηση, αλλά η πράξη θα εμπίπτει στην παράγραφο 1, εφόσον ο ενήλικος αποδέχεται την ενέργεια του ανηλίκου και έτσι συμβάλλει στην ασελγή πράξη του ανηλίκου.

Ως εκ των ανωτέρω, στην περίπτωση όπου ο παραπλανημένος  ανήλικος τελέσει γενετήσια πράξη ή ανεχτεί τέτοια πράξη , ο δράστης απειλείται με ποινή 10-20 ετών εάν ο ανήλικος δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη και με ποινή 5-20 ετών, εάν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 12 έτη όχι όμως τα 15 έτη. Περαιτέρω, όταν ανήλικος που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, παραπλανήθηκε να παραστεί σε γενετήσια πράξη μεταξύ άλλων, ο δράστης απειλείται με ποινή 2 – 5 ετών, εάν ο ανήλικος είναι μικρότερος των 14 ετών και με ποινή 10 ημερών έως 3 ετών ή χρηματική ποινή, αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 14 έτη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως τα αναφερθέντα ηλικιακά όρια, ήτοι η ηλικία του παθόντος κρίνεται πάντα με βάση το χρόνο τέλεσης της άδικης πράξης και μόνον.

 

Η έννοια της γενετήσιας πράξης:

Ο νέος ποινικός κώδικας έχοντας αποδομήσει την έννοια της ασελγούς πράξης (στην οποία περιλαμβάνονταν όχι μόνο η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας πράξεις, αλλά ακόμα και οι ψαύσεις, θωπείες γεννητικών οργάνων κ.λπ) ήλθε να την αντικαταστήσει με τον ακριβέστερο όρο «γενετήσια πράξη», η οποία περιλαμβάνει τη συνουσία και τις ίσης βαρύτητας με τη συνουσία πράξεις (π.χ. η παρα φύσιν συνουσία, η πεολειχία, η αιδοιολειχία, ο ετεροαυνανισμός κ.λπ.). Έτσι, καθίσταται πλέον καταφανές, πως στην έννοια της γενετήσιας πράξης ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί τίποτα «λιγότερο» από την συνουσία και τις ίσης βαρύτητας με αυτή γενετήσιες πράξεις.

Τοιουτοτρόπως και υπό αυτή τη βάση κριθέν κατανοούμε πως οι χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, αποτελούν ενέργειες ήσσονος σημασίας σε σχέση με τις πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα, όπου ως τέτοιες, είναι η συνουσία και οι ισοβαρείς με αυτή πράξεις. Έτσι, οι ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ γενετήσιου χαρακτήρα συνιστούν ελαφρότερες ερωτικές (ήσσονος βαρύτητας σε σχέση με τη συνουσία πράξεις), οι οποίες δεν κατατείνουν στην γενετήσια πράξη και ως εκ τούτου Δεν μπορούν να υποστηρίξουν την τέλεση της παρούσας αξιόποινης πράξης.

 

Η περίπτωση της δυνητικής απαλλαγής του δράστη (αρ. 339 παρ. 2ΠΚ).

Στην περίπτωση όπου ο δράστης του εγκλήματος είναι και αυτός νεότερος των 15 ετών και η διαφορά ηλικίας του με το θύμα είναι μικρότερη των 3 ετών, το Δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον ανήλικο δράστη. Μπορεί όμως, αν το κρίνει σκόπιμο και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τέλεσης άλλων πράξεων από τον ανήλικο, να του επιβάλλει  κάποιο από τα αναμορφωτικά μέτρα του άρθρου 112 ΠΚ ή τα θεραπευτικά μέτρα του άρθρου 123ΠΚ.

 

Ως προς την υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος.

Για την κατάφαση της παρούσας αξιόποινης πράξης, απαιτείται υποκειμενικά δόλος συνιστάμενος στη θέληση και στη γνώση  όλων των ανωτέρω στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης (ηλικία του θύματος, τέλεση γενετήσιας πράξης κ.λπ), ενώ απαιτείται η πραγμάτωση όλων των ανωτέρω στοιχείων να συντείνει στους ηδονιστικούς σκοπούς του δράστη. Σύμφωνα δε με τη νομολογία, απαιτείται ο δράστης να γνωρίζει για την ηλικία του θύματος, ενώ αρκεί και ενδεχόμενος δόλος όταν ο δράστης αμφιβάλλει για την ηλικία του θύματος, ήτοι όταν ο δράστης γνωρίζει ως ενδεχόμενο ότι το θύμα είναι νεότερο των 15 ετών και είτε το αποδέχεται είτε αδιαφορεί γι’ αυτό.

Η συναίνεση από την πλευρά του ανηλίκου είτε ακόμη και η πρόκληση ή πρωτοβουλία από την πλευρά του ανηλίκου, είναι ποινικά αδιάφορες και δεν έχουν καμία σημασία για την κατάφαση της αξιόποινης πράξης.

Ομοίως, δεν ενδιαφέρουν τα κίνητρα του δράστη (είτε είναι ερωτευμένος είτε επιθυμεί να εκμεταλλευτεί), ούτε επίσης εάν ο ανήλικος έχει συνείδηση του γενετήσιου χαρακτήρα της πράξης.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 340 του Ποινικού Κώδικα, εάν από την παρούσα πράξη επέλθει θάνατος του παθόντος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.

Η στοιχειοθέτηση του ανωτέρω εγκλήματος επιφέρει ιδιαιτέρως αυστηρές ποινικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα ο προσδιορισμός της έννοιας και των στοιχείων της γενετήσιας καθώς και των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων, απαιτεί άρτια νομική - επιστημονική κατάρτιση, την οποία μπορεί να έχει ένας έμπειρος ποινικολόγος στην Αθήνα.

Τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο του ποινικού δικαίου, όπου απαιτείται ιδιαίτερη και εξειδικευμένη γνώση από έναν έμπειρο ποινικολόγο, προκειμένου να γίνει η ορθή και άρτια διαχείριση και εκπροσώπηση των προσώπων που εμπλέκονται σε συναφείς υποθέσεις. Ο εν λόγω τομέας του ποινικού δικαίου, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, λόγω των λεπτών νομικών εννοιών, οι οποίες όμως έχουν βαρύνουσα σημασία για τον χαρακτηρισμό των αξιόποινων πράξεων ως κακουργημάτων ή πλημμελημάτων. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπειροι ποινικολόγοι στις σχετικές ποινικές δίκες.

Το δικηγορικό μας γραφείο, με τη μακροσκελή διαχείριση ποινικών υποθέσεων κακουργηματικής ή πλημμεληματικής φύσεως, με τους  έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες που το πλαισιώνουν και με επικεφαλής την ποινικολόγο Αναστασία Β. Κερχανατζίδου, υπ Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, αναλαμβάνει υπεύθυνα και αξιόπιστα συναφείς ποινικές υποθέσεις εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας σωστής και άρτιας υπερασπιστικής γραμμής προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφύλαξη και πιστή τήρηση των δικαιωμάτων του διωκόμενου προσώπου και η αποφυγή άδικων ή άστοχων αποφάσεων σε βάρος του. Ταυτόχρονα, μεριμνούμε και για τη δικαίωση του παθόντος, δια της σύνταξης μηνύσεως – εγκλήσεως για τελεσθέντα σε βάρος του, παριστάμενοι για την υποστήριξη της κατηγορίας και της ενδεχόμενης μελλοντικής διεκδίκησης σχετικής αποζημίωσης.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687