ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ

 

Η υιοθεσία ενός ανήλικου τέκνου, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και λεπτούς νομικούς χειρισμούς. Για το λόγο αυτό, απαιτείται να αναζητηθεί ένας δικηγόρος με εμπειρία σε υποθέσεις υιοθεσίας, λόγω των περίπλοκων νομικών διαδικασιών για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων.

Η υιοθεσία ως θεμελιωμένος θεσμός μεγάλων κοινωνικών διαστάσεων, εξυπηρετεί άτομα με κώλυμα στην βιολογική αναπαραγωγή, τα οποία, όμως, επιθυμούν να ενστερνιστούν τον ρόλο της μητρότητας και της πατρότητας. Ωστόσο, ως διαδικασία, δεδομένης της ανηλικότητας του τέκνου χρήζει κατεπείγουσας νομικής αρωγής και κατεύθυνσης με απώτερο σκοπό την πλήρη προστασία του τέκνου. Συντάσσεται πρωτίστως ο νόμος στην διαφύλαξη της ανηλικότητας και ορίζει επακριβώς τόσο τις διαδικασίες όσο και τους δικαιούχους αυτής.

Ο αστικός κώδικας ρυθμίζει το ζήτημα της υιοθεσίας ως θεσμό στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο αυτού και πιο συγκεκριμένα στις διατάξεις 1542 και επόμενα ΑΚ. Το άρθρο 1542 ΑΚ προσδίδει σαφή όρια σχετικά με το επιτρεπτό αυτής διατυπώνοντας επακριβώς ότι: «Η υιοθεσία επιτρέπεται με την εξαίρεση της περίπτωσης του άρθρου 1579, μόνο όταν αυτός που υιοθετείται είναι ανήλικος. Η υιοθεσία πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του υιοθετούμενου».

Ως υιοθεσία νοείται η διαδικασία με την οποία οι δεσμοί του τέκνου αποκόπτονται από τη βιολογική του οικογένεια και πλέον, εντάσσεται νομικά πλήρως στη θετή του οικογένεια, διαθέτοντας  τα ίδια δικαιώματα με τα λοιπά τυχόν τέκνα της οικογένειας και εξομοιώνεται με ένα βιολογικό τέκνο, αποκτώντας το οικογενειακό επώνυμο της θετής οικογένειας και τα ανάλογα κληρονομικά δικαιώματα, ενώ πλέον, την γονική μέριμνα ασκούν οι θετοί γονείς.

Τα είδη της υιοθεσίας:

  1. Κρατική υιοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, ένα άτομο ή μια οικογένεια, υιοθετεί ένα παιδί από κάποιο ίδρυμα.
  2. Ιδιωτική υιοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί το παιδί κάποιου άλλου προσώπου, είτε συγγενικό είτε άγνωστο.
  3. Διακρατική υιοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, ένα άτομο ή μια οικογένεια υιοθετεί ένα παιδί από χώρες του εξωτερικού.

 

Οι προϋποθέσεις της υιοθεσίας:

  1. Η ηλικία τοθ θετού γονέα, η οποία θα πρέπει να είναι μεταξύ 30 – 60 ετών. Ομοίως, η διαφορά ηλικίας του θετού γονέα με το τέκνο δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 18 ετών, ούτε μεγαλύτερη των 50 ετών.
  2. Η δικαιοπρακτική ικανότητα (να μην έχει τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ή να στερείται – περιορίζεται η βούληση του λόγω οποιασδήποτε πάθησης (νοητικής, ψυχικής κλπ).
  3. Σε περίπτωση που το πρόσωπο είναι παντρεμένο – νυμφευμένο, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του έτερου συζύγου, η οποία παρέχεται με την αυτοπρόσωπη παράσταση του στο Δικαστήριο.

 

Η διαδικασία της υιοθεσίας:

Για να πραγματοποιηθεί η υιοθεσία απαιτείται δικαστική απόφαση που λαμβάνεται μετά από αίτηση των θετών γονέων και δια της οποίας θα εξεταστούν οι απαραίτητες και νόμιμες προϋποθέσεις. Η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου διαμονής των θετών γονέων ή της περιφέρειας του τόπου διαμονής του υιοθετημένου απαιτούμενης της έκδοσης τελεσίδικης απόφασης κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Στη συνέχεια, ορίζεται δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης, όπου οι αιτούντες οφείλουν να αποδείξουν την καταλληλότητα τους για να καταστούν γονείς του ανηλίκου. Το Δικαστήριο, διατάσσει και περαιτέρω κοινωνική έρευνα ώστε από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία της Περιφέρειας (Τμήμα Υιοθεσιών), η οποία αποφαίνεται με σχετικό της πόρισμα το οποίο κατατίθεται στο Δικαστήριο. Για τη σύνταξη του εν λόγω πορίσματος, η Κοινωνική Υπηρεσία, καλεί τον – τους θετούς γονείς σε συνέντευξη προκειμένου να αποφανθεί για την καταλληλότητά του. Η έρευνα αυτή, δεν δεσμεύει μεν  το δικαστήριο, πλην όμως, ως καθίσταται εύληπτο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Το πόρισμα της κοινωνικής υπηρεσίας θα έχει να κάνει με το αν η υιοθεσία θα βοηθήσει ή όχι την υγιή  ψυχοσωματική ανάπτυξη του υιοθετούμενου τέκνου.

Κατά τη δικάσιμο, το δικαστήριο θα ακούσει και τις θέσεις των αιτούντων, ενώ οι τελευταίοι, θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα, όπως η ιατρική τους κατάσταση (η υγεία τους), καταστάσεις εισοδημάτων τους – μισθοδοσίες και άλλες τυχόν πηγές εσόδων (μισθώματα, ακίνητη περιουσία κλπ), ποινικό μητρώο, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κ.λπ, ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητα και επάρκεια τους.

Το Δικαστήριο θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των υποψηφίων γονέων όσο και την ψυχική αλλά και σωματική τους υγεία, καθώς επίσης και την έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας που αφορά τους θετούς γονείς. Στην περίπτωση δε, όπου το υιοθετούμενο τέκνο είναι άνω των δώδεκα ετών, ερωτάται και το ίδιο από το Δικαστήριο για το εάν επιθυμεί για γονέα του, το πρόσωπο που κινεί τη διαδικασία της υιοθεσίας.

Στην περίπτωση όπου η απόφαση του Δικαστηρίου κάνει δεκτή την αίτηση των θετών γονέων, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, να επιδοθεί η σχετική απόφαση στον αρμόδιο εισαγγελέα, ως απαραίτητη δικονομική προϋπόθεση για την τελεσιδικία της απόφασης και άρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας.

Μετά την τελεσιδικία λοιπόν, οι θετοί γονείς πρέπει να εγγράψουν τη Δικαστική απόφαση στο αρμόδιο Ληξιαρχείο, που κατά την εγγραφή της διαγράφονται τα στοιχεία των βιολογικών γονέων του υιοθετούμενου τέκνου και αντικαθίστανται με των νέων.

Από αυτή την καταχώρηση στο ληξιαρχείο και εντεύθεν δημιουργείται και επίσημα ο συγγενικός δεσμός του υιοθετούμενου με τους θετούς του γονείς και διακόπτονται αντίστοιχα, οριστικά όλοι οι δεσμοί με μέλη της βιολογικής οικογένειας. Οι βιολογικοί γονείς δεν έχουν πλέον κανένα δικαίωμα στο ανήλικο τέκνο, ούτε και δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό, ενώ οι θετοί γονείς αποκτούν πλέον τη γονική μέριμνα και επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, το οποίος εξομοιώνεται πλήρως νομικά με ένα βιολογικό τους τέκνο.

 

Οι εξειδικευμένοι στο οικογενειακό δίκαιο συνεργάτες του γραφείου μας, αναλαμβάνουν με επαγγελματισμό και ακεραιότητα υποθέσεις υιοθεσίας ανηλίκων τέκνων, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στη λεπτότητα των συναφών υποθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της δικαστικής προσβολής πατρότητας του τέκνου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 5155994, 211 0131115, 6959406687 ή στο email: info@kerchanatzidou-law.gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα: +30 6959406687